Este „gelato” doar un mod mai sofisticat de a spune „înghețată” sau există diferențe reale între cele două? Chiar dacă ambele sunt deserturi reci și ingredientele de bază sunt similare - lapte, zahăr și aer - diferența majoră constă în proporțiile din rețetă, în modul de preparare, dar și în sufletul din spatele brand-ului. Chiar dacă uneori până și noi îi spunem „înghețată”, pentru că acesta este termenul cel mai comun în limba română, iată de ce vorbim, de fapt, despre ”gelato”.
1. Compoziția light
Gelato are mai mult lapte în compoziție decât înghețata. Dar, spre deosebire de înghețată, este mai prietenos cu silueta. Conține mai puțin zahăr, iar rețeta sa nu include, de regulă, ouă sau smântână. Astfel, nivelul sau de grăsimi este de 5-8%, pe când înghețata ajunge la 10-20%.
2. Prospețimea
Gelato artizanal este preparat zilnic din ingrediente naturale, fără conservanți, nefiind destinat refrigerării pe termen lung. Prin comparație, înghețata industrială are un adaos de aditivi și conservanți, meniți să îi asigure valabilitate îndelungată. Tot pentru asigurarea prospețimii, gelateriile artizanale au un număr redus de sortimente, adesea clasice, în timp ce aditivii și aromele artificiale din înghețata industrială permit o gamă infinită de sortimente.
3. Intensitatea aromei
Gelato se mândrește cu un gust mai intens decât al înghețatei. De ce? Pe de o parte, această calitate este dată de amestecarea lentă a compoziției, care nu permite pătrunderea unui volum mare de aer. De aceea, gelato are cu până la 50% mai puțin aer decât înghețata. Pe de altă parte, aroma intensă este strâns legată de temperatura de servire mai ridicată decât a înghețatei. Gelato este servit la temperatura de -13°C, în timp ce înghețata se servește la -18°C.
4. Textura cremoasă
Procentul redus de aer și temperatura de servire tipice pentru gelato contribuie la o textură densă, fină și cremoasă, foarte diferită de cea a înghețatei în care găsim cristale de gheață. De aceea, este important de reținut ca atunci când aveți o cutie de gelato acasă în congelator, să o lăsați la temperatura camerei pentru aproximativ 15 minute înainte de consum, pentru ca ea să ajungă la textura optimă.
5. Dansul bucuriei
Dincolo de satisfacția de a fi mâncat un desert savuros, aveți și satisfacția de a fi sprijinit un mic business din comunitatea voastră, crescut organic de o echipă pasionată. Probabil că știți deja vorba aceea care zice „When you buy from a small business, an actual person does a little happy dance”. Cu sau fără pandemie, nouă ne place mult dansul acesta!Comentariile vor fi moderate înainte de publicare.