3 lucruri surprinzătoare despre ciocolata de la Friddi - FRIDDI

iulie 29, 2020 2 minute de citit

La Friddi, we have a thing for chocolate. Când am început explorările în căutarea celor mai bune ingrediente pentru înghețata noastră, am știut că ciocolata va fi la loc de cinste. O ciocolată pură, nobilă, produsă sustenabil, fără compromis. De aceea, am adus în România brandul Domori, prima companie din industrie care și- a luat angajamentul de a valorifica doar varietăți de cacao nobilă în producția de ciocolată și care a controlat calitatea întregului lanț de aprovizionare, începând cu plantațiile de cacao din America Centrală și de Sud până la tableta de ciocolată din shop (bean-to-bar). Iată trei lucruri care ne-au cucerit la povestea Domori:

1. Salvarea celui mai rar soi de cacao din lume
Domori este prima companie care a produs o tabletă de ciocolată din cea mai rară și prețioasă varietate de cacao – Criollo – ce reprezintă azi doar 0,001% din producția mondială. Criollo este o varietate de cacao care a fost în pragul dispariției: este cacaua mayașilor și aztecilor, a cărei cultivare a fost abandonată progresiv din cauza fragilității și productivității scăzute a plantei. Calitatea acestui soi de cacao este de neegalat: lipsit în mod natural de taninurile care conferă ciocolatei aciditate și astringență, Criollo are o dulceață, rotunjime și finețe unice în lume. Domori a reușit să salveze această varietate prețioasă de cacao, prin colaborarea cu fermierii din Venezuela, unde a creat cea mai mare plantație de Criollo din lume. 

2. Proces „low-impact”
Domori curatoriază întregul proces, pornind de la plantații, de la altoirea celor mai bune soiuri de cacao pentru a crea profilul aromatic ideal. Atenția la fiecare etapă de producție este crucială pentru a păstra notele aromatice unice prezente în mod natural în boabele de cacao. Procesul low-impact presupune o rețetă scurtă -adesea cu doar două ingrediente: masă de cacao și zahăr, prăjirea boabelor pentru un timp scurt și la temperatură mai joasă, precum și folosirea echipamentelor care controlează foarte bine temperatura pentru a nu afecta proprietățile aromatice ale boabelor de cacao nobilă.

3. Sustenabilitate și protejarea biodiversității
Domori a ales să salveze de la dispariție cele mai apreciate soiuri de cacao nobilă, folosind metode tradiționale de cultivare. O alegere curajoasă, care nu numai că permite producția unei ciocolate cu profiluri aromatice unice, dar și conservarea biodiversității, a habitatului natural al acestor plante, precum și a fermierilor care lucrează acolo. Domori colaborează îndeaproape cu agricultorii de pe plantațiile de cacao și le oferă toate resursele necesare pentru asigurarea calității. Astfel, are grijă ca fermierii să aibă cunoștințele necesare cultivării soiurilor fragile de cacao nobilă și să le răsplătească eforturile cu salarii corecte.

Acum că știi povestea, te-am convins să vii la o degustare? Găsești ciocolata Domori în înghețata artizanală pe care o preparăm în laboratorul Friddi, dar și sub formă de tablete în magazinul online sau în shop-ul nostru din Vasile Alecsandri 4, București.


Scrie un comentariu

Comentariile vor fi moderate înainte de publicare.